Blog Post

Het begon niet bij jou

TRANSGENERATIONELE OVERDRACHT

Transgenerationeel trauma verwijst naar de overdracht van trauma's over generaties heen, waarbij de psychologische effecten van trauma's die vorige generaties hebben ervaren, worden doorgegeven aan volgende. Het concept heeft meer aandacht gekregen, maar het is belangrijk op te merken dat onderzoek op dit gebied nog steeds in ontwikkeling is en dat er voortdurend discussie is onder wetenschappers.

Een van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over transgenerationeel trauma draait om epigenetica. Epigenetica is de studie van erfelijke veranderingen in genexpressie die geen veranderingen in de DNA-sequentie zelf met zich meebrengen. Onderzoek wijst uit dat trauma's die eerdere generaties hebben ervaren, mogelijk de genexpressie in volgende generaties kunnen beïnvloeden, waardoor hun gevoeligheid voor psychische stoornissen en stressgerelateerde aandoeningen wordt beïnvloed. Dierstudies hebben bewijs geleverd voor deze intergenerationele effecten, maar de mate waarin dit bij mensen gebeurt, wordt nog onderzocht.

Bovendien waren interventies op het gebied van psychotherapie en geestelijke gezondheid gericht op het aanpakken van transgenerationeel trauma. Therapeutische benaderingen zoals traumafocuste cognitieve gedragstherapie (TF-CBT) hebben tot doel de traumacyclus te doorbreken door individuen in staat te stellen traumatische ervaringen te verwerken, copingvaardigheden te ontwikkelen en veerkracht te vergroten. Deze interventies werken aan het verstoren van de overdracht van trauma van de ene generatie op de andere.

Het begrijpen van transgenerationeel trauma vereist interdisciplinair onderzoek, waarbij psychologie, epigenetica, sociologie en andere gebieden betrokken zijn. Het is een actief onderzoeksgebied en toekomstig onderzoek zal waarschijnlijk meer inzicht geven in de betrokken mechanismen en effectieve interventies om transgenerationeel trauma aan te pakken.

Voor behandeling of meer informatie: neem contact op.

Share by: